Berkshire vlees en varken

Oude rassen, geen fratsen

Berkshire varkens worden geroemd om zijn uitstekende vleeskwaliteit. De varkens worden een iets groter dan onze Hollandse roze varkens. Ze zijn zwart van kleur met een witte snuit, pootjes en een wit puntje aan de staart. Het vlees is donkerder dan we gewend zijn, is ouderwets gemarmerd (doorregen vlees) en is veel zoeter van smaak. Doordat de spiervezels heel fijn zijn is het vlees bijzonder mals. Tijdens het bakken krimpt het nauwelijks en verliest geen vocht. Het is een delicatesse evenals ons Wagyu rundvlees.

Historie: Berkshire varkens zijn het oudste Engelse varkensras, van origine gefokt in de regio Faringdon en Wantage van het graafschap Berkshire, nu Oxfordshire geheten. Het varken is zwart en heeft witte poten en een witte vlek op de neus. Het is een fors varken – een zeug weegt gemiddeld driehonderd, een beer vierhonderd kilo – met rechtopstaande, iets naar voren buigende oren, een rechte buik en een rechte rug.