Vlees direct van de bron, de boer

Biologisch vlees uit Nederland is het meest duurzame vlees dat je kan eten als Nederlandse consument. Daarnaast staat het dierenwelzijn hoog in het vaandel. En dat heeft een reden. Vriendelijke omgang met dieren en omgeving heeft een prijs. Wat dit in de praktijk betekent staat op deze pagina beschreven. Je kunt ook eens verder lezen op onze blog over vleesprijzen: goedkoop of duur?

Jan spreekt met Herman over biologisch vlees en Wagyu

Wat is biologisch?

Biologisch is dé manier om lekker en divers eten te produceren met respect voor de natuur, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Biologische producten zijn geproduceerd:

  • met respect voor de natuur
  • met respect voor dieren
  • zonder chemische bestrijdingsmiddelen
  • zonder kunstmest
  • zonder preventieve antibiotica
  • onder strenge controles van onafhankelijk instituut Skal

Wij voldoen aan de strenge controle die het gehele jaar door wordt uitgevoerd door Skal, zie voor meer informatie: Skal controle. Ons Skal-registratienummer: 013683

Respect voor dieren

  • Onze runderen lopen minimaal 200 dagen buiten in de weilanden met onbeperkte weidegang (deels natuurgebied van Drents Landschap en Natuurmonumenten)
  • Kalfjes blijven minimaal een half jaar bij de moeder
  • Onze varkens hebben het hele jaar door een uitloop naar buiten
  • Biggen blijven minimaal 60 dagen bij de moeder

Respect voor de natuur

Onze Wagyu koeien en Berkshire varkens laten wij vanaf de geboorte opgroeien met ons eigen geproduceerd voer. Ze krijgen biologisch vers groen gras, winter kuil, hooi en geplette granen. De koeien grazen meer dan de helft van het jaar buiten in de wei. Tijdens de winterperiode lopen de Wagyu koeien in grote strohokken (potstal). De varkens hebben een tochtvrij hok en kunnen via de vrije uitloop naar buiten.

Alternatieve of traditionele methode

Eigenlijk gebruiken wij geen alternatieve methode. We gebruik de traditionele methode. Gangbare intensieve veehouderij heeft een greep gedaan naar goedkopere en efficiëntere methoden om landbouw te bedrijven. Daarbij is de respect voor het dier en natuur uit het oog verloren.

In plaats van kunstmest maken wij handig gebruik maken van bijvoorbeeld klaver en andere groenbemesters. Bij landbouw gewassen zoals mais en granen dienen we t wieden met behoud van bodemleven in plaats van dood spuiten. Ook bij ‘onkruid’ in het weiland dienen we dit met de hand of maaier op te lossen. En last but not least, biologische landbouw heeft als voordeel dat dieren gezonder zijn en blijven. Zo is überhaupt er weinig medicatie benodigd.

Onze producten

Welke producten hebben jullie?

Nieuw! Vlees van luxe runderrassen. Biologisch vlees van onze eigen runderen. Klik hier voor het gehele assortiment. Dit rundvlees is ruim 30% voordeliger geprijsd dan onze exclusieve biologische Wagyu.

Hoe kunt u biologisch vlees kopen?

Dit kan eenvoudig via onze webwinkel of kom langs in onze boerderijwinkel om direct bij Jan je wekelijkse biologische vlees te halen.

Webwinkel

Voor de verkoop van het biologisch vlees hebben biedt onze webwinkel een verlengstuk op onze boerderijwinkel. Het assortiment is sinds 2015 uitgebreid van Wagyu naar meerdere soorten vlees en rassen. Biologisch varkensvlees van luxe varkens is onze laatste toevoeging. Hier hier om naar de webwinkel te gaan.

Boerderijwinkel

Onze boerderijwinkel is gevestigd in Ansen, Drenthe. Je kunt je bezoek aan de winkel combineren met een prachtige wandeling in het Dwingelderveld en een kijkje op onze boerderij. Klik hier voor de route.