Diervriendelijk streven

Een goed leven voor het opgroeiende dier, is een van de redenen dat wij een bedrijfsvoering voeren op de manier waarop wij dit nu doen.

Algemene aanpak

Wij hanteren een kleinschalige bedrijfsvoering, Hierdoor zijn wij in staat om:

  • voldoende ruimte aan de dieren bieden,
  • de dieren te voorzien van weidegang,
  • het kalf bij de koe te laten,
  • te zorgen voor stress vrije leefomgeving,
  • het bieden van goede ligplaatsen voor de dieren met daarin natuurlijke materialen als stro,
  • zoveel mogelijk natuurlijke omstandigheden te creëren voor de dieren en natuurlijk voer (voornamelijk gras) van eigen land te voeren als rantsoen.

Verloop van slacht

De slacht van onze runderen en varkens gebeurt bij bio-gecertificeerde slager “Slagerij Hoogeveen” te Hoogersmilde. Dit is kleine slagerij, waar gelukkig nog ambachtelijk wordt gewerkt.

De slagerij is in de omgeving van de boerderij gelegen. Hierdoor hoeft er geen transport met andere dieren gecombineerd te worden. Het vervoer naar de slager gebeurt enkele dagen voor de slachtdag, tussentijds brengen de dieren door in een stal bij de slagerij.

Op de dag van slachten worden de dieren eerst levend op een goede gezondheid gecontroleerd door de NVWA. Hierna wordt een dier naar het geannexeerde slachthuis geleid waarna de slachting plaatsvindt. Na de slachting wordt het vlees direct gekoeld om enkele dagen ‘te laten hangen’, waarbij de eerste stap van de ‘rijping’ (zachter worden van weefsel) genomen wordt. Richting het einde van de week kan het verwerken naar kleine porties en rijping op maat.

Lees hier meer over de verdere verwerking en ‘rijping’.